Stanowisko Zespołu Ekspertów Prawnych Fundacji im. Stefana Batorego w sprawie sytuacji w Sądzie Najwyższym

Zespół Ekspertów Prawnych Fundacji im. Stefana Batorego z niepokojem obserwuje podejmowane obecnie próby destabilizowania funkcjonowania Sądu Najwyższego.

Zespół Ekspertów Prawnych Fundacji im. Stefana Batorego apeluje do osób, które zostały wybrane na stanowiska sędziów Sądu Najwyższego w 2018 r., by w związku z poważnymi wątpliwościami dotyczącymi prawidłowości ich wyboru, wstrzymały się od działalności orzeczniczej do czasu wydania orzeczenia przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej oraz przez Naczelny Sąd Administracyjny, przed którym w dalszym ciągu zawisłe są sprawy odwołań od uchwał powołujących te osoby na stanowiska sędziów w Sądzie Najwyższym. W szczególności apelujemy o powstrzymanie się od wątpliwych merytorycznie, a zwłaszcza motywowanych politycznie, działań, które – poprzez próbę zakwestionowania dwóch dekad działalności Krajowej Rady Sądownictwa i skuteczności powoływania w tym czasie sędziów – przyniosłyby katastrofalne skutki dla stabilności systemu prawnego, pewności obrotu oraz ochrony praw i wolności człowieka i obywatela.

Pełen tekst stanowiska pod adresem: